Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
(8650 niezalogowanych)
750 Postów
Latający Holender
O jakie same warszawiakiA jedyną(L)jaką widzieliscie to Elke Zapendowską Jagiellonia Białystok!!!Troche nie na temat ale coz heheh.Pozdrawiam!!
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Blondyn tak sie sklada ze pomelanzowalem troche na Lipowej ze o starym Kregu juz nie wspomne z kolesiami z Hiroschimy Na pewno kojarzysz o co chodzi. Pozdro.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
ania28 napisał:
1. nie mowa o Polsce, tylko o emigracji ludziach którzy wyjechali z polski, oni tez nie są w swoim kraju , nie znam warszawy i dzielnic jakie tam powstają i jakie subkultury się tam wytwarzają, wiec na ten temat nie będę się wypowiadać a poza tym pomyśl w każdym kraju powstają odrębne dzielnice, to normalne , są polskie i marokańskie , tylko jeżeli parkujesz np. samochód na polskich Plakach w dzielnicy marokańskiej , raczej masz marne szanse żebyś wyjechał takim samym samochodem w stanie ze tak powiem nienaruszonym, zwłaszcza gdy stali obserwatorzy wypatrzą że jesteś nowy , lub po prostu bo jesteś a polskich tablicach , inna sprawa Mój syn chodzi do szkoły, to już jego 2 szkoła, i zastanawia mnie fakt czemu moje dziecko przyjaźni się z belgami z flamakami, i innymi nacjami , a przez tą rasę jest ze tak powiem tłamszony wysiewny, tylko za to ze jest polakiem Tak było w poprzedniej szkole i teraz a pozwolę sobie zwrócić uwagę ze ja go agresji do innych nie uczę i nigdy nie uczyłam i nigdy mu nie mówiłam synu z nim to sie nie baw bo to marokan. Wiec co muszą mówić o naszym narodzie rodzice tym dzieciom, istoty jest tez fakt i zastanawiający ze te dzieci tak samo maja przyjaciół białych ras lecz innej narodowosci .2. Nie ja nie ale mój maż był , stołował się w McDonald -zie bo nigdzie indziej nie mógł wejść, i nie pisałam tu o Dubaju ,są miejsce bardzo ortodoksyjne. Wiec nie staraj mi się wmawiać ze te czasy minęły , a będąc dwa razy to nie znaczy że zwiedziłeś wszystkie kraje arabskie. Do tego podałam to jedynie za przykład rasizmu do człowieka białego.Wiec wracam do punktu 1.

Zdarzenie bardzo naglosnione medialnie w belgii jak i holandii, gdzie Polski obywatel zabil nastolatka Joe Van Holsbeeck o odwarzac mp3? Czy to oznacza odrazu ze wszyczy Polacy to chodzoce kamikaze, rozbojniczy i zlodzieje? taka kulutura panuje w oostblok? Trzeba zwalczyc pieczatka caly narod?

Wlasna reflekcja, co to jest? Zamiast komentowac inne kultury i ich zachowanie, zacznijmy od samych siebie. Rozumje ze naj latwiej pisac o innych narodach, niewiem czy wiesz ze w holandii 3 generacja marokanczykow potrafi sie lepiej poslugiwac jezykiem holenderskim od samych holendrow? Maja wysze wyksztalcenie, odnasza wieksze sukcesy zawodowe, tylko tego juz media masalnie nie podaja

A wracajac do fobii dzielnicowej to nie Tylko "marokanczycy" grzebia przy wozach- jak bylem pol roku temu w R'damie ze znajomym wlochem i holenderem, wracalismy z imprezy, widzymy dwie osoby lukreatywnie rozkrecaja felgi kolegi samochodu. Co sie okazuje? Byli to nasi rodacy. Takie maly incydenty wlasnie dziala jak marketing szeptany, daje to odrazu statement polaka w holandii.
Np. opinie o Polakach w latach '90 á anno '09 ruznia sie bardzo, niesty jest teraz wiecej negatywu od pozytywu. Wedlug mnie, czasami media nie poczebie robia z czegos wielki balon ;]

Oke, zgadzam sie z toba, ze sa prostacy, ale takich to kazdy narod liczy, niema perfekcji, perfekcyjny narod nie istnieje, moze jedynie na papierze ...
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Moja droga nie raz widzialam program o tych kobietach, zdarza sie to zwykle w zabitych dechami wiochach. A tu widzialam tez takie sytuacje nie raz. Zalezy czy facet ma kompleksy czy nie. Ten z kompleksami bedzie kobieta pomiatal zeby sie z soba lepiej czuc. W kulturze indianskiej tez facet byl autorytetem , w bibli tez kobieta miala byc posluszna. Teraz czasy sie zmieniaja i kobieta walczy wkoncu o swoje prawa.A ze co niektorzy Faceci sobie religie dopasowywuja zeby im bylo wygodnie to inna sprawa. Sa w USA(kraj cywilizowany) sekty chrzescijanskie gdzie kobieta nie moze nigdzie wyjsc, uczyc sie musi tylko dzieci rodzic i co to jest ok????Zreszta nie byloby tyrana gdyby nie bylo ofiary. Poczytaj sobie kilka psychologicznych ksiazek bedziesz wiedziec jak to dziala. Te kobiety czesto daja przyzwolenie. Ale ja nie oceniam, bo bedac w miejscu gdzie kazdy podobnie mysli jest ciezko sie wylamac i czesto czeka wtedy tylko na taka osobe smierc. Wiec ja rozumiem jak straszna sytulacja jest wsrod wielu tych kobiet. Bo nie wszystkich uwierz mi. A w wiekszych miastach jest wiecej luzu, Ci ludzie tez potrafia byc nowoczesni.
Nie ma innego narodu gdzie sie nie szanuje kobiet- a chiny. Gdzie jak sie urodzi dziewczynka to sie ja oddaje do domu dziecka bo nie jest nic warta po dzis dzien. Musi byc chlopak.
Ja jestem za partnerstwem nie mam poczucia obowiazku byc kura domowa moj partner to akceptuje. a ile razy gdy powiedzialam kolezance ze on gotuje, czesto wytrzeszczyla oczy i powiedziala ze to moj obowiazek?!!!he??No wiesz moze u nas jest duzo duzo lagodniej ale tez czesto facet mysli posprzataj popierz, masz dziecko zrezygnuj z pracy i swoich potrzeb.I taka kobieta tez jest nieszczesliwa. No chyba ze slepo wierzy ze to jej obowiazek i to ona mysi wyzbyc sie swoich potrzeb dla dobra rodziny.
Co do krzyzyka chusty obraczki. Masz racje chusta nie ma nic wspolnego z religia. W wielu arabskich islamskich krajach jej nie nosza. To tylko taki wymysl ludzki jak spowiedz u chrzescijan.Nie mowie ze trzeba eksponowac, ale chyba mozna miec wybor? No teraz ci nic nie zrobia ze krzyzyka nie nosisz ale kiedys mozna bylo zginac jesli nie chcialas byc chrzescijaninem. Wiec tak samo kiedys byl fanatyzm chrzascijanski. Powtarzam nie lubie jak ktos mi mowi o swoich pogladach religijnych jak mnie co dopiero pozna i jeszcze mnie do nich przekonuje.Spotkalo mnie to nie raz ze strony moslimow ale takze ze strony Polki, czemu tu do kosciola nie chodze.
Mnie czyjes poglady religijne nie interesuja, ale je szanuje. Mozna mi obiektywnie opowiedziec o nich ale nie narzucac sie z nimi.Mam wybor czy chce sluchac.
I tak wiem oni (islamici- oczywiscie nie wszyscy)tez sa nietolerancyjni, powtarzam sa ludzie i ludziska. I spotkalam sie z taka nietolerancja nie raz. Ale mam to gdzies, bo to ludzie slepo wierzacy w swoja religje maja umysly zamkniete Smutne dla nich.
To ty wyciagasz wnioski tylko dlatego ze bylas w jednym arabskim miejscu. I myslisz ze wszedzie tak jest? To tak jakby kultura gorali byla podobna do slazakow. W jednym kraju a rozni ludzie, a co dopiero rozne kraje.I ponownie sie mylisz u nich tez generacje sie zmieniaja i pokolenie mlodsze mowi tylko po holendersku i czesto wstydzi sie ze ma korzenie tureckie czy marokanskie z powodu roznych utrudnien.I znam takich ludzi pelno.A co do tej za duzej tolerancij to tez ci cos opowiem. Najpierw wzieli marokanow turkow i innych (potem polakow) do tej najgorszej pracy bo tu wszyscy wyksztalceni wiec ktos ulice zamiatac musi. Nie dali im odrazu praw,krytykowali kazda odmiennosc.Mi sie wydaje ze chyba czlowiek sie w 5 minut nie zmieni.I nie bronie ich zaciekle, ja bronie ludzi wogole bo ja ich nie dziele i nie szufladkuje.Sama nie chce byc szufladkowana.Nie mowie ci zebys zmienila zdanie bo po twoich wypowiedziach widze ze na to szanas nie maMysl co chcesz, mnie tylko te ciagle najezdzanie islamu nudzi. Powoduje wiecej spiec! A po co! Nie chce sie klucic, wiesz swoje.
Powiem ci tylko ze brzmisz troche nacjonalistycznie. Polacy sa tu chwaleni? Nie wiem gdzie ty zyjesz, chyba atakujesz tak zaciekle arabow zeby nie zalwazac co o nas holendrzy naprawde mowia. I nie kazdy oczywiscie, nie mam nic do holendrow dla sprostowaniaBo w oczy to pewnie ze Ci same super latywy beda mowic. Moi znajomi holendrzy ktorzy mnie lepiej znaja tez chwala polakow. Ale wejdz na youtube i wpisz busje vol met polen i poczytaj co pisza na forum, forum holenderskim az dziw ile w nich nienawisci. A ze z deka mniej niz arabow to tylko wynika z tego ze nasza kultura jest bardziej podobna.Z chinczykow sie nabijaja niemcow nienawidza z polakow sie smieja(nie wszyscy oczywiscie)Poczekaj jeszcze trochu a my bedziemy na celowniku i bedziesz wiedziec jak sie czuje czlowiek ktory nic nie zawinil i jest inny niz sie mowi.
Co do polskich meneli to sie mylisz mowili mi to calkiem normalnie wygladajacy polacy mojej generacji czyli 75-85 rocznik.
I zdarzylo sie to stosunkowo czesto. i sie mylisz bo w innych kulturach tez sie to zdarza. I nie nie mam urazy do polskiego picia i uwierz mi doskonale wiem ile tu pija i w jakim wieku zaczynaja pic. Robia to poprostu z wieksza kultura ale wcale nie pija mniejszych ilosci moze nawet wieksze.Ale do pracy pijany?Wiec cywilizacyjny oznacza ze pijei kozy nie pasie. Tak faktycznie nowoczesnie
I nie mowie o piciu w kraju tylko na emigracji. Nie nie mam urazu tylko podaje fakty, czy az tak cie one bola?Co jakis czas jest na pierwszej stronie Metra jak to jakis Polak zaparkowal na srodku obwodnicy, jak to alkomaty w pracy wprowadzili. Sluchaj ja poprostu mam dystans nie biore to na emocje.Jestem realistka i widze jak jest. Wiem ze Polacy maja wady i zalety. I to lubie bo to jest szczere nie zamierzam sobie slodzic jakim my to wspanialym narodem jestesmy. Kocham pierogi, bigos i Krakow. Moja corka choc sie tu wychowa i choc bedzie moze bardziej holenderska- bedzie znac swoje korzenieSwojego czasu niemcy tez mysleli ze sa rasa panow moze przesadzam z porownaniem ale my tylko ludzmi jestesmy.
Mamy braki i to nic zlego!!! Ja nigdy sie nie bedze wstydzic ze jstem Polka i ngdy nie dam sie z tego powodu zgnoic.
I mam nadzieje ze kazdy zasluzy na opinie na jaka sam zasluzyl a nie jego narod.

Pozdrawiam, pokoj!!!!

ps.wrocmy do tematu facetow po to to forum
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
O boy ale sie rozpisalam sorry nie bede juz zanudzac
Wrocmy do tematu kobiet- facetow.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
mareks_ams napisał:
Mgh to ty chyba dawno na Pradze nie byles Tzw Szmulki o ktorych pewnie slyszales czy Jagielonska to juz przeszlosc. Ok taki jest stereotyp ale szybciej zarobisz w gebe w centrum niz tam. Druga sprawa to Praga rzadzi sie swoimi prawami i tam nie leja "za darmo".

Masz racje co do centrum.
Wymienilem Prage przykladowo, ze nie jest to aktualne, masz racje.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Mgh super napisane ja sie rozpisuje a ty krotko i na temat, to chyba kobiete i faceta rozni heheeh
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Blondyn napisał:
O jakie same warszawiakiA jedyną(L)jaką widzieliscie to Elke Zapendowską Jagiellonia Białystok!!!Troche nie na temat ale coz heheh.Pozdrawiam!!
hahaha humor zawsze pozytywnie rozladowuje, dobrze dziala.

Jagiellonia Białystok ma niezla videoteke na Youtubie.

Pozdr.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Joe Van Holsbeeck zostal zabity przez cygana z Polski wiec to troche jakby mowic o marokancu z holenderskim paszportem.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
No tak, ale ma papier i jest Polakiem ;]. Wiesz prasa w 99% naglowkach pisze "Pool" a nie cygan, a nawet jakby pisalo ze to Polski-Cygan to holendrzy i tak sie uczepia "Polaka".

Tak samo holendrzy ktorzy emigruja zagranice nazywaja siebie "expat", przeciesz nie wypada siebie nazwac "allochtoon"?
Zgłoś wpis

Bliżej nas